Прочетете в брой 22-23

В този брой представяме две художнички, които по различен, но еднакво професионален и вдъхновяващ начин развиват своето изкуство. Даниела Костова работи в областта на инсталацията, видеото, пърформънса и фотографията, като често напуска границите на белия куб и излиза с произведенията си в публичното пространство – на стр. 97. Явора Петрова продължава да разширява полето на рисунката и живописта в границите на белия лист или платното – на стр. 105 .
Последните месеци минаха под знака на високото напрежение в българските артсреди, напрежение често пъти неинтелектуално, а свързано с битки за надмощие и разчистване на сметки. Тяхна жертва станаха и пърформансът на Ода Жон в Националната галерия, и българското участие на Венецианското биенале. Взимайки повод от това, Диана Попова провежда импровизиран, но важен лекционен курс в една от социалните медии. С надеждата, че знанието ще помогне диалогът да се води на по-високо ниво – на стр. 111 .
Мария Василева,
редактор Визуални изкуства

ФЕЙСБУК „ЛЕКЦИИ“ ЗА ИЗКУСТВОТО

Автор: Диана Попова (в сянката на един скандал) За мен всичко започна рязко и ис­терично, както може да стане само във фейсбук. Няколко „изтекли“ сним­ки и [...]