Прочетете в брой 25

Проблемът с фалшификатите на произведения на изкуството не е от вчера. В България е по-малко познат, не защото не съществува, а защото не му се отдава значение. Изникват различни случаи, но дебатът по тях е къс, а мерките за справяне – ограничени.

През м. май т.г. изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ от колекцията на Николай Неделчев предизвика огромен отзвук заради различни по своята основателност подозрения за фалшификати. За съжаление, този факт се използва за разрешаване на много други проблеми на лична основа, както и за трупане на дивиденти в различни битки. Това в голяма степен отклони общественото внимание от най-важния въпрос – фалшифицирането на предмети на изкуството у нас има характер на епидемия.

В този брой публикуваме статията на Ивана Мурджева, която не само припомня някои от емблематичните случаи в международната практика, но и търси корените на проблема – на с. 81.

Своите идеи и предложения по темата предлага и Калин Николов – на с.91.

По време на кризата с фалшивите творби често колекционерите бяха съветвани да купуват съвременно изкуство. На с. 97. предлагаме материала на Десислава Милева за една изложба, която се занимава с неговата история и показва огромния му потенциал.

Мария Василева

редактор Визуални Изкуства

ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО МОЖЕШ ДА БЪДЕШ

Автор: Ивана Мурджева ТЪМНАТА СТРАНА НА ПАЗАРА НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ През 1978 година Апелативният съд в Париж е изправен пред решаването на специфичен казус. Ищецът, продавач [...]