© Красена Ангелова

Автор: Светлозар Желев

НЕЩО КАТО ПРЕДГОВОР

Добре дошли в света на Рашко Младенов!

Рашко Млад енов е български театрален и филмов актьор, любимец на поколения българи.

За приятелите си известен като Рашко, за неприятелите си не знам и не ме интересува как е известен. Само след няколко реда той ще ви поведе на едно необикновено пътешествие, сравнимо и с „1001 нощ“, и с най-разюзданите фантазии на Жул Верн. С важното уточнение, че за разлика от изброените класики, негово­то пътешествие наистина се е състояло. И няма никакви изгледи скоро да приключи. В това житейско пътешествие нашият смел Немо – или Маруф, ако предпочитате – ще ви заведе в най-необичайните кътчета на планетата (от Коньовица та чак до устието на река Нигер); ще се сражава с вас и заради вас с чудови­ща, по-страшни и от морските, защото няма по-страшни чудовища от хората; ще ви пока­ни на футболен мач в джунглата и на презоке­анско приключение; ще ви научи дори как да ходите в тоалетната с арфа.

Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги про­четат за пръв път.

Добре дошли в света на музиканта, актьо­ра, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младе­нов.

Добре дошли. И блазе ви.