Автор: Е. М.

Как стигнахме до това интервю. Благодарение на Румен Бончев от Рива Саунд, който изпревари събитията, знаейки че студийният албум излиза в края на Април и благодарение на съпругата на Алън Парсънс, която с една лекота и учудващо за нас внимание ни даде домашния телефон. После получихме указание за дата и час. И – забележете – часът беше ранна утрин – някъде там – Запад­ния бряг на САЩ (West Coast)…

ИНТЕРВЮ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ МУЗИКАНТ АЛЪН ПАРСЪНС СПЕЦИАЛНО ЗА „АРТИЗАНИН“

Добро утро! Събудихме ли Ви?

Не, станал съм преди час. Добър вечер, България!

Да започнем малко странно – Кой е онзи въпрос, който не искате да Ви зададем?

Въпросът, който не обичам да чувам, е „Какво беше да работиш с The Beatles и Pink Floyd?“. Ако ме пи­тат например дали се разбирам с Пол Макартни или дали Роджър Уотърс е маниак на тема контрол, да, бих отговорил на тези въпроси. Но не и какво беше да работиш с The Beatles. Знаете ли – всеки ден ми напомнят, че съм работил с тези хора. На­истина се радвам, когато давам интервюта и тези въпроси не присъстват толкова често. Ама Вие сте много хитри – знаете какъв въпрос да ми зададете за начало и всички врати сега са отворени!

© Simon Lowery HI

От кого се учихте в музиката? Кой е Вашият учител?

Трябва да кажа, че обичах и продължавам да обичам да правя експерименти, да придобивам опит и това се случва всеки ден. Заради това казвам, че всеки един мой опит в обучението ми е давал резултат, от който съм се учил. Джордж Мартин (George Martin – продуцентът на The Beatles) беше чудесен проду­цент, Jack Emerik (вероятно Вие не знаете кой е той, но Ви уверявам, че той е просто велик в професията си) и всички от Abbey Road са невероятни инженери и научих много от тях. Също така научих много и от лошите продуценти, всички тези артисти, които нямаха представа какво правят. Комбинацията е от влиянието на хората, които адмирираш и избягва­нето на следите на тези, които не харесваш.

Радвам се да заявя, че съм направил няколко мастъркласове, както и моите DVD-та, наречени Art and Science of Sound Recording. Към тях има и книга, която е неразделна част. Получавам писма, в които ми казват, че младите се учат от нея. Понякога имам чувството, че сякаш се връщам назад във времето, за да подаря или да предам на хората малка част от опита. Впрочем – ето това е опит. Харесва ми да обучавам и да позволявам на хората да споделят наученото от работата с мен. Правил съм го няколко пъти. Не съжалявам за това. Една от сесиите на моя нов албум беше специална обучителна сесия. Нещо като открит урок за желаещи. Направихме я и он­лайн, тъй като имаше хора от цял свят, които искаха да разберат как се ражда музиката и как се смесва.