Автор: Мирослава Кацарова

Desafinado на Елиане Елиас – незабравим и вълнуващ музи­кален монолог изпод пръстите на виртуозната пианистка. Гласът ù бе отражение на свиренето и ехо от дълбините на колективното несъзнавано на пъстрата афро-бразилска традиция. Артист, изтъкан от ритъм, любов към живота, пер­фекционизъм. Тя категорично забрани да бъде снимана, тъй че това е единственият кадър, одобрен от нея, направен от сцената на Пловдив Джаз Фест. Останалото е музика и ефимерност…

Редом с Елиане Елиас бе басистът Марк Джонсън – последният басист в триото на легендарния пианист Бил Еванс. По настоящем и съпруг на бразилката. Тонът му е пронизващ и проницателен, солото му с лък ще остане паметно за това издание на фестивала.

Музиката разказва истории… мъдро звучаха думите и песни­те на македонския китарист, певец и композитор Влатко Стефановски, който взриви българската публика с вдъхновените си дуети с кавалджи­ята Теодосий Спасов. Двамата са партньори на сцената от години и са духовни братя в живота… Диалозите помежду им на сцената си бяха чиста еманация на импровизацията, а и на балканската душа.

Разговорите после продъл­жиха в джаз клуба по време на джем сешъна, както и след него. С Влатко говорихме за новата му музика, за послед­ната му песен, вдъхновена от „Чайка“ на Чехов, за абстракт­ните образи в музиката, към които се стреми…

© снимки Владислав Христов

Мирослава Кацарова е ро­дена в Пловдив. Макар че е богослов по образование, тя е музикант по призвание. За­почва да пее още в гимнази­алните си години, когато се припознава в джаз естети­ката и в изразните средства на тази музика. Има реали­зирани три самостоятелни албумa – „Бяло в бяло“, 2001; “Vuelvo al sur”, 2012; “My CINÉMA”, 2016.

От 17 години Мира Кацарова е автор и водещ на две преда­вания по Джаз ФМ радио Бъл­гария – Дезафинадо за лати­но джаз и “Singin’n’Swingin’” за вокален джаз. Носител е на престижните отличия “Осмата муза” за предаване­то Дезафинадо и на „Злат­ното перо“ за приноса ù към българската култура.

От четири години е органи­затор на Plovdiv Jazz Fest.