Литература2018-11-08T09:59:11+00:00

Ноември е красивият месец, който ни подгот­вя за предстоящия декември, Панаира на книгата, Софийския международен литературен фестивал, коледните и новогодишни празници. А книгата със сигурност е един от най-прекрасните подаръци. Ще имате възможност и да се срещнете с изключителни писатели, дошли в София за фестивала, а също и да си намерите прекрасни неща за четене на панаира.

И така, в този брой на списанието ще ви пред­ставим Софийския международен литературен фес­тивал, посветен на немскоезичната литература на стр.50, и текстове на двама от авторите, които ще гостуват – Марион Пошман на стр. 55 и Лукас Берфус на стр. 59.

Продължаваме с няколко български автори – разкази на две от добре познатите и вече наложени имена в съвременната българска литература, Оля Стоянова, на стр. 66, и Бистра Величкова, на стр. 70 . Тук е мястото да ви разкажем и за следващата ав­торка – Русана Бърдарска – с няколко книги зад гърба си, с работата си на началник отдел в Секция Прево­ди на Европейската комисия, която ни поднася откъс от един силен автобиографичен художествен текст, на стр. 74.

След това може да се запознаете с поезията на Робърт Лоуел, на стр. 80, в превод на Ангел Игов, и с текстовете на една изключитено интересна автор­ка, до сега публикувала основно журналистически и есеистични текстове в различни медии, Антония Ан­тонова, на стр. 82, за която тепърва ще чуваме.

И накрая, но не на последно място, откъс от предстоящия да излезе на български роман на Крис Клийв, на стр. 83.

Приятно четене!

Светлозар Желев,

редактор Литература

НЕМСКОЕЗИЧНАТА ЛИТЕРАТУРА

НЕМСКОЕЗИЧНАТА ЛИТЕРАТУРА НА ФОКУС В ШЕСТИЯ „СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ“ Автор: Демна Димитрова Всяка година „Софийският международен ли­тературен фестивал“ съсредоточава чуждес­транната си програма върху литературата на даден регион като [...]

Казвам се Марко

Автор: Оля Стоянова Оля Стоянова обича обикалянето по диви места и книгите. Доктор по журналистика в Софийския университет, автор на девет книги – четири стихосбирки „Фотографии“ (2000), „Проза“ (2002), „Пътна [...]

error: Content is protected !!