Литература2019-01-08T09:22:26+00:00

За много години, скъпи приятели читатели!

Дано Новата 2019 да ни донесе много добри емоции и прекрасни книги! Здраве, щастие, лю­бов, късмет, лекота и успех във всичко!

Литературата е темата на броя ни за януари, защото, както всички знаем, „В начало­то бе Словото.“

И този януари много големи български писатели и поети празнуват рождени дни – Георги Господи­нов, Ани Илков, Александър Секулов, Алек Попов и други, та нека ги поздравим и да ни радват с още много блестящи книги!

В началото на годината винаги е и време за равносметка какво се случи през изминалата, за това в броя ще може да прочетете как е премина­ла литературната 2018 на няколко изключително интересни и разнородни читатели. Почти всички те са свързани с книгите, сред тях има писатели, поети, книжари, преводачи, литературни критици, блогъри, редактори, дори студентка в Mагистър­скатa програма „Преводач|Редактор“ на СУ. Всички те ни разказват за книгите, които са прочели, които са ги впечатлили, които са ги вдъхновили през изминала­та година, надявам се те да докоснат и да вдъхновят и вас. Изборът на читателите е най-важен и тяхната емоция е нещото, което най-силно въздейства при пре­поръката за една книга. Някои от препоръчаните книги се припокриват, други са съвсем различни, има стари и нови книги, има преведени и все още неизлизали на бъл­гарски, има дори и на китайски. Но така е в литература­та, именно в различието и многообразието се раждат знанието и емпатията.

Започваме с едно стихотворение от Робърт Бърнс, един от най-великите поети на своето, и не само, време. То е отпечатано на разделителния паус, а веднага след него е един колаж от Моите лични 10 книги за 2018 с автографите на техните автори. Сним­ката на съдържанието е пък на едно специално издание на единствената публикувана стихо­сбирка на Бърнс приживе, подарено ми от приятеля Иван Драндийски. После следват литера­турните 2018 на Капка Касабова – стр. 10, Стефан Русинов – стр. 13, Силвия Недкова – стр. 16, Стефанка Митева – стр. 22, Райко Байчев – стр. 29, Десислава Желева – стр. 35, Лилия Харитова – стр. 42, разговор с „българския“ американски издател Чад Пост на Милена Делева, изпълните­лен директор на Фондация „Елизабет Костова“ за творческо писане – на стр. 47, и накрая, но не на последно място, десетте книги на доц. д-р Дарин Тенев, член на редакционната ни колегия – на стр. 52.

Приятно четене и пуснете книгите в дома и сърцето си!

За една добра 2019!

Приятно четене,

Ваш литературен гид,

Светлозар Желев,

редактор Литература

Българският американски издател

Автор: Милена Делева РАЗГОВОР НА МИЛЕНА ДЕЛЕВА, ДИРЕКТОР НА ФОНДАЦИЯ „ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА“ С ЧАД ПОСТ, ДИРЕКТОР НА OPEN LETTER BOOKS Чад Пост е директор [...]

Моята 2018 в 10 книги

Автор: Дарин Тенев Доц. д-р Дарин Тенев (р. 1978) е лите­ратуровед, литературен критик и историк. Завършва българска фило­логия и японистика в Софийския уни­верситет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в [...]

error: Content is protected !!