Прочетете в брой 25

Здравейте, скъпи читатели!

В този брой темата не е от най-лицеприятните, но пък е важна и интересна за всички, които нас, които имаме досег с изкуството.

В хилядолетната история на културата, и в частност на литературата, е имало всякакви случаи на фалшификации, измами, плагиатство, мистификации и мистерии, в повечето от които е ставало въпрос за пари, разбира се, но и при много от тях не е така. Тайнствени автори, тайнствени ръкописи, псевдоними и забулени в мистерия случаи. И лоша литература, чиста кражба на интелектуален труд, престъпления и егоизъм. От случаи преди 3 000 години, през Уилям Шекспир и “Ръкописът на Войнич”, до съвременността ни – мистификациите като Робърт Галбрейт и Елена Феранте, или плагиатството и fake поезията.

Ето четири текста, които ще ви отведат от лъжата и измамата до истинската литература и нейния смисъл.

Започваме със Силвия Недкова и “Човечеството ще изчезне, когато изкуството стане манифактура” на с. 105 Продължаваме на с. 109 с “Фикция и реалност – някои от най- важните литературни мистификации” на Десислава Желева, после е тъжно-забавния “Няколко практични съвета за писането (с жанрове и примери)” на Яни Димитров, на с. 114, и накрая, понеже е важно и представянето на най-добрите примери – едно изключително литературно есе, за темите в литературата, за истински важните неща в писането и разбирането на смисъла – на с. 118 Авторът му – Кристофър Кастелани – прочете този текст през юни, в Созопол, на семинара по творческо писане на Фондация “Елизабет Костова”, където беше специален гост.

Четете повече, бъдете любознателни, мислещи и критични, само така ще можем да различаваме истинското изкуство от фалшивото.

Ваш Литературен гид,

Светлозар Желев

Фикция и реалност

Автор: Десислава Желева НЯКОИ ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ МИСТИФИКАЦИИ Американец включва радиото си в навече­рието на 31 октомври 1938 година. Не е съвсем наясно кога е започнала [...]