Прочетете в брой 21

Здравейте, скъпи читатели!

Идва лятото, а с него и още повече време за четене!

За месец юни сме избрали нещо важно. Тема­та за цензурата. По конкретно – цензурата в Китай. В заобикалящата ни действителност често говорим за цензурата, за автоцензурата, за страха, за репресията. Бързо забравихме кому­низма и какво ни причиняваше той, как се опит­ваше да контролира животите и мислите ни, как насаждаше страх и подчинение. Трябва да помним и да не допускаме никога повече да се случва това, но гледайки медиите ни в момента, изпитвам гняв, че отново живеем в такова общество. Тряб­ва да се осъзнаем и да се борим.

Първият текст е именно за това. Стефан Русинов – „Трудно е да се каже: Цензурата в Ки­тай“, на стр. 106.

След това напомняне за вечната заплаха от ограничаването на свободата да се изразяваме, насочваме вниманието ви към едно изчезващо удоволствие, писането ръчно на писма и изпра­щането им до хора. За този проект разказва Мила Боги, създателката на „Междувремия“ и конкурса на писма, и ще може да прочетете, и ви­дите някои от общо над 5 000 писма, на стр. 114.

За да се върнем все пак в дебрите на лите­ратурата и какво тя ни носи със свободата си, следващият текст е разказ на един чудесен гръц­ки писател и журналист, гостувал в България през април за литературния фестивал София по­етично анимирана (СПА) на Фондация „Елизабет Костова“, на стр. 122.

Последният текст е представяне на книга, една наистина разкошна книга, издание на „Ма­хабхарата“, преразказана от големия Жан-Клод Кариер, с оригинални илюстрации на Пенко Гелев, а самото ревю е на Андроника Мáртонова, на стр. 131.

Приятно четене!

Ваш литературен,

Светлозар Желев,

редактор Литература

Писма от Мила Боги

Автор: Мила Боги “Може да се каже, че е мечтател. Силно вярва, че единственият начин да живее е да търси вдъхновението навсякъде и да експериментира с всевъзможни начини на себеизразяване. Не търси себе си, [...]