В продължение на четири години, с помощта на социалните мрежи, той намира сто­тици любителски снимки, правени от хората край железопътната линия.

Двамата куратори Клемон Шеру и Линде Лех­тинен събират в изложбата The Train тези два про­екта заедно с видеоинсталацията на Филип Парено June 8, 1968 от 2009 година.

June 8, 1968, 2009 (still). © Philippe Parreno

Експозицията, разположена в едно от бившите железопътни халета, посреща посетителите с гръ­мовен влаков тътен и ги потапя в дълбоката тъга на скърбящите изпращачи.

На железопътни релси се движат и църквите в проекта на румънския фотограф Антон Ролан Лауб, един от младите автори, включен с изложба в New Discovery Award.

Църква „Оттегляне на монахините“, Букурещ, от серията Mobile Churches 2013-2017. Предоставени от автора. ©Anton Roland Laub

„Чаушеску заповядва част от стария център на Бу­курещ да бъде разрушена. След като разбира, че нейната къща ще бъде срината, баба ми получава удар и умира. Седем църкви са качени на влакови релси и са преместени, за да освободят място за нови жилищни блокове… Една от църквите е преместена на повече от 200 метра, зад седали­щето на тайните служби“ – разказва авторът пред New York Times.

Предполагаемото първо участие на български автор във фестивала е през 1980, когато Франсоа Ебел представя работата на покойния арх. Николай Попов. Фотографиите за изложбата са подбрани от Петър Божков, но вместо него за Арл заминава анонимен функционер. През 1995 серията „Блато­то“ на Николай Трейман е показана в изложба от конкурс за млади фотографи от Източна Европа, а всеки от седемте избрани автори получава награда – сребърно кюлче.

През 2015 по инициатива на Никола Михов, из­ложението Cosmos включва и щанд с фотокниги на български автори. През 2017 по покана на ди­ректора на фестивала Сам Стурдзе серията на Никола Hello and Welcome to Paris е прожектирана в Night of The Year.

През същата година Тихомир Стоянов e се­лектиран със своя Imaginary Archive за участие в инициативата Bring Your Own Paper!, която също е част от програмата на Night of the Year. Фо­тографии на други двама български автори – На­дежда Павлова и Христина Ташева, са включени в изложбата The Family of No Man, организирана от Cosmor Arles Books през 2018, пре­пратка към леген­дарната изложба The Family of Man, организирана от Едуард Стайкън в МоМА през 1955.

За съжаление, поименно могат да бъдат изреде­ни не само българ­ските участници във фестивала през годините, но и българските посетители.

Това може да се промени още през 2019. Петдесе­тото издание на фестивала ще се проведе между 1 юли и 22 септември.