Автор: Темз Арабаджиева

„Тяло под роклята“ от Галин Никифоров (изд. „Сиела“, 2018 г.) излезе съвсем наскоро и несъм­нено се превърна в една от най-ексцентричните книги на българския пазар. Ексцентрична по онзи начин, по който само безумната, преодоляваща всякакви препятствия и готова на всичко обич може да бъде.

Главният герой Борис е самоукият гений, са­мотният бегач, чиято трансформация не е плод на прищявка или природно несъответствие с трепети­те на сърцето, а на издирването, изследването, на желанието с цената на всичко да очистим името, паметта и душата си.

„Тяло под роклята“ е доказателство, че играта на думи може да преначертае човека по хиляди различни начини, а живот на собственото си нача­ло може да даде само търсещият, непримиримият.

Но това не е изненадващо. Стремежът към по-доброто и истината са двигателите на цялото творчество на Никифоров. За „Тяло под роклята“, „Лисицата“ и оbscura reperta на един (български) писател – с Галин Никифоров прескачаме соци­алните, езиковите и общочовешките граници в един безцеремонен, интертекстуален разговор, който жонглира между сензационните и болез­нените явления в съвременната двойна роля на обществото – съдник и затворник на собствените си правила.