аранжименти и фолклорни орнаменти. По принцип в цяла­та музика на „Еструна“ се търси не просто изпъкването на единия фолклор за сметка на другия, а преливането, в което водещо е търсенето на красивото и естествено­то. Получаването на обща картина, в която червеното например не трябва да избива пред жълтото или синьото.

„Това е проект, който би могъл да бъде представен навсякъде и да има успех дори в Япония, където много ха­ресват и двете традиции“, смята Маргарита Борисова и споделя още любопитни факти относно работата на „Еструна“ по албума “Al Este del Canto“. За предстоящия тогава концерт на „Еструна“ в Мерида, Арканхел предлага да се направи запис от една прекрасна сцена там. Мерида е стар римски град, в който има великолепен античен те­атър. Акустиката на това място е специална, емоцията също и това няма как да не се отрази на емоционалния за­ряд на записа. Повечето от записите в албума са именно от този концерт. Но също така и от Алахар и Ла Гранха (малко селище до Сеговия). „В Алахар духаше силен вятър. Това много притесни всички артисти, но всъщност нача­лото на диска започва със запис точно от този концерт. Вятърът се чува, но дефектът, който си мислех, че ще има в записа, се превърна в невероятен ефект… Всеки наш концерт започва с един диалог (акапела) между Родопите и Андалусия – добруджански и граовски провиквания, на които отговарят фламенко орнаменти. Именно тези про­виквания в Алахар ги носи вятърът! Това е и въведението към песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“, преминаваща след това в „мартинете.“, разказа Маргарита Борисова.

Албумът включва красива самостоятелна компози­ция на Арканхел, изпълнена от китариста Дани Ле Морон върху „Зората на Ню Йорк“ по Лорка. А също и нежна при­спивна песен по музика на Арканхел с хорови партии на Ге­орги Петков. Всички текстове, които не са на Лорка, са на Исидро Муньос – значим продуцент, китарист и важна фигура във фламенкото – брат на китариста Маноло Сан­лукар (самият Санлукар е от поколението на Пако де Лусия и е много голям почитател на българския фолклор). Преди записите на албума Муньос прекарва няколко дни тук, слу­шайки различни хорови изпълнения и работейки по новите аранжименти на албума „На Изток от пеенето“. Много от нещата във финалното оформление на диска дължат по­следните си корекции на него.

Стъпка по стъпка музикантите на „Еструна“ осъ­ществяват, видоизменят и доусъвършенстват идеите си. Георги Петков се стреми да омекоти фолклорната орнаментика, така че да не тежи на цялостното звуче­не, а да дава специфичен цвят. Балансирането се случва красиво, вълнуващо, естествено, музиката говори. Нови­те китарни сола в приспивната песен на Рикардо Морено са впечатляващи. Когато ги чува, Георги Петков изпитва силно вълнение и респект от задължаващото ниво.

Преди записа на албума се работи интензивно 6 месе­ца, а впоследствие се случват и трите летни концерта през 2017 (в Алахар, Ла Гранха и Мерида). Албумът излиза на 02.03.2018 на диск, а месец по-късно – и на плоча. Издател са Юнивърсъл Испания.

Проектът е замислен като сценична творба през 2012 – цветна, флуидна и отворена, така че да се предста­вя на всевъзможни сцени. През 2014-а „Еструна“ посеща­ва най-големите летни фестивали в Испания – Уелва, “La noce blanca de flamenco” в Кордова, “La summa flamenca” в Мадрид, “Musica i dansa” в Гранада, “Lа mar des musicas” в Картахена.

В Мадрид триумфът е изключителен – там проек­тът е представен в най-стария действащ театър в Ев­ропа – „Театро Еспаньол“. Публиката аплодира в специален ритъм „Булериас“, с който изразява възторг, въодушевле­ние и екзалтация.

Следват още големи фестивали – 2015 в Корнея (квар­тал на Барселона), „Фламенко он файър“ в Памплона – Се­верна Испания, където е горещо приет, а впоследствие и концертът в София през 2015 в зала 1 на НДК със специал­ното участие на танцьорката Патрисия Гереро и Дани Де Морон на фламенко-китарата. На един от най-големите фламенко форуми – Биеналето в Севиля – концертът от­ново има щастието да се провежда на специално място – в арабския дворец Алкасар, разполагащ с много красива сцена. По-късно Марина Евгениева прави филм за това участие на „Еструна“.

През 2018 с излизането на албума „На Изток от пее­нето“ съставът реализира 13 концерта във всички по-го­леми градове на Испания – изброявам градовете. Най-впе­чатляващ успех има в Мадрид в театър „Ла Латина“ – в този театър например играят Сесилия Рот и Мариса Па­редес (актриси, които познаваме и от киното чрез филми­те на Алмодовар), а именно тук са правени и снимките за филма „Всичко за майка ми“. В четири поредни дати в теа­тър „Ла Латина“ албумът на „Еструна“ довежда на концер­тите им много големи музиканти, минаващи през Мадрид. Контрабасистът Пабло Мартин Каминеро споделя, че по време на първите три песни не е спрял да плаче. Докосна­ти