Автор: Мирослава Кацарова

РАЗГОВОР НА МИРОСЛАВА КАЦАРОВА С МАЕСТРО ЛЮБО ДЕНЕВ

Мирослава Кацарова е родена в Пловдив. Макар че е богослов по образование, тя е музикант по призвание. Започва да пее още в гимназиалните си години, когато се припознава в джаз естетиката и в изразните средства на тази музика. Има реализирани три самостоятелни албумa – „Бяло в бяло“, 2001;“Vuelvo al sur”, 2012, “My CINÉMA”, 2016.

От 17 години Мира Кацарова е автор и водещ на две предавания по Джаз ФМ радио Бъл­гария – Дезафинадо за латино джаз и “Singin’n’Swingin’” за вокален джаз. Носител е на престижните отличия „Осмата муза“ за предаването Дезафинадо и на „Златното перо“ за приноса ù към българската култура. От четири години е организатор на Plovdiv Jazz Fest.

С маестро Любо Денев се срещаме един приятен, леко прохладен августовски следобед, за да си поговорим за музиката му, за новото му предизвикателство джаз операта „Вечеря в Манхатън“, за джаза, за композирането като дълбинен процес на общуване между несъзнаваното и музикалното съзнание на твореца. От записите му, които бях чула, а и от тези, които звучат докато пиша настоящите редове, осъзнах, че става дума за многолик и безкомпромисен артист. А в разговора ми се откри излаз към наситен и плътен духовен свят на интелигентен, аналитичен, са­мобитен и едновременно с това задълбочено образован човек. А самият той сподели за себе си:

„Ако попитате каква музика пише Любо Денев, няма да мога да кажа. Някой може да ме критикува за това, да каже, че нямам физиономия или че имам различни лица. Моята биография така се е стекла, че съм работил в различни жанрове: свирил съм на барабани, ученик съм на Добри Палиев, завър­шил съм ударни инструменти, учил съм дирижиране при Константин Илиев, композиция при Хаджиев, хорово дирижиране, работил съм 10 години като диригент в Музикалния театър. Писал съм музика за филми, като съм работил с големи режисьори: Гриша Островски, Леон Даниел, с Никола Петков, Анри Кулев, с Борис Покровски, с Йоахим Франке от Метрополитен опера в Берлин, с Андрей Аврамов, четири години бях аранжьор на биг-бенда на БНР, писал съм поп музика, имам награда „Златният Орфей“ с Васил Найденов, затова моят арсенал от музи­кално-композиционни средства е много разнороден.“

Юнг казва, че истинската ни биография се съдържа в нашите сънища, спомени и размисли. Аз бих допъл­нила, че когато става дума за личност като маестро Денев, неговата биография е музиката му.