Автор: Олга Маркова

В АУРАТА НА КАРЛОС
САУРА

С класика на съвременното европейско кино Карлос Саура, който по уникален начин упорито изследва духа на съвременна Испания и психология­та на нейния народ в 48 филма, предимно с два вида стилистики: на кинотрагедията и на фламенкото, другите трябва да се съобразяват.

За жалост, реализацията на тази личност за­почва в непрестанна битка с цензурата. Докато разтърсващата драма „Ловът“ (1966), която режи­сира непосредствено след завършване на Държав­ния филмов университет – гневен протест срещу диктатурата на Франко, някак „минава метър“, то следващото произведение „Градината на насла­дите“ (1970) е спряно от цензурата и след години пуснато по екраните, окастрено и видоизменено. Моят пръв незаличим спомен за този изумителен аналитик на социалните процеси в днешна Испа­ния е филмът „Ана и вълците“ (1973), също забранен от цензурата. Това безумие не изненадва никого, тъй като самият Саура твърди, че в тази твор­ба разглежда трите опасни чудовища за родината си: перверзията на религията, потиснатата сек­суалност и авторитарния дух.

Ами „Братовчед­ката Анджелика“ (1974) – първият испански филм, представящ Испан­ската гражданска война от гледна точ­ка на претърпялата „корабокрушение“ републиканска кау­за. Той е прожекти­ран нецензуриран и провокира бомбени атентати в няколко испански киносалона. Едва след смъртта на Франко през 1975 г. режисьорът започва да избягва полити­ческите теми. Дели­катно се насочва към екзистенциалните, непреходни проблеми; към любовта и семейните взаимоотношения.

„Филмите ми след края на 70-те години са пре­димно автобиографични – твърди Саура. – Винаги обаче видоизменям образи и ситуации. Личните ми чувства и вълнения трябва да заинтересуват и другите. Всяка жена за мен е различно изживяване, което понякога ме наранява, но в крайна сметка ме обогатява…“