Автор: Румен Бончев

Румен Бончев е президент на музикална компания Рива Саунд Рекърдс. Основана през 1990 година, тя е специализирана в проду­циране, издаване и разпространение на музикални продукти в раз­лични жанрове. Румен Бончев е публикувал материали в „Рок-Шоу“, „Ритъм“ и други специализирани музикални издания.

NEAL MORSE
“Jesus Christ
the Exorcist”

“Jesus Christ The Exorcist” е нов монументален проект на флагмана на прогресив-рока Нийл Морс. Една рокопера, върху коя­то е работил в продължение на 10 години. Роден в Калифорния през 1960 в музикално семейство, той е свирил в редица групи в младежка възраст, като е изучавал и усъвършенствал уменията си на различни инструменти. През 1995 композира и записва с но­вата си група Spock’s Beard албума “The Light”, считан и до днес за образец в жанра. През следващите седем години те издават 6 високо оценени от критиката диска и получават заслужено при­знание от „Прог-рок“ обществото. Безкрайно надарен, продуктивен и търсещ нови полета на изява, през 1999 Нийл формира су­пергрупата Transatlantic заедно с легендарния ба­рабанист Майк Портной (ex-Dream Theater, Sons Of Apollo, Winery Dogs), басиста на Marillion, Пийт Треуавас и китариста на The Flower Kings, Рони Столт. Дискографията им включва четири сту­дийни пroекта, “SMPT:e”, “Bridge Across Forever”, “The Whirlwind” и “Kaleidoscope”.

През 2001 Морс шокира почитателите си с изявлението, че се оттегля от светската музи­ка … без обяснения какво ще прави занапред. След успешните проекти той започва отново, като този път ясно декларира християнската си вяра с риск да загуби фенската си маса и да претърпи финансов колапс. Това на практика не се случва и соловият му албум “Testimony” (2003) и последва­лото турне са изпълнени с триумф и магически моменти, документирани в концертно DVD. През 2004 Нийл се завръща в студиото заедно с Майк Портной и Ранди Джордж и записва концептуал­ният албум “One”, великолепна продукция, пред­ставляваща нов връх във възходящата му кариера.