Автор: Игор Марковски

Византийските историци и хронисти Теофан Изповедник и патриарх Теофан споменуват Онгъл* като първото поселение на Аспаруховите бълга­ри след заселването им на Долни Дунав през вто­рата половина на VII век. Онази история с болки­те в крака на император Константин IV Погонат може и да е вярна, но тя е и необходимото условие за разгрома на византийците тогава. 681. Земята българска по картите разчитаме. Сега България се простира на 110 994 km² площ.

* * *

Акърът е единица от имперската измервател­на система. Равнява се на малко повече от 4 декара. За един ден и с волско рало толкова е можело да се обработва. През вековете различни крале са упо­требявали тази мерна единица, а кралица Виктория през 1878 обнародва „Закон за тежестите и мерки­те“.

У нас единицата за площ е била уврат – към 2 декара. По-после влизат там разните му между­народни измервателни единици. Народът обаче си знаел своето и имал „три дни копане“ за „две мери“ място.

* * *

Какво прави Българинът, когато си купи земя (или когато му я дадат)? Слага ù дувар. Зид. Бодлива тел добавя даже. То още няма една тухла, но важно­то е да се знае – туй е мое!

* * *

Кент е графство в Югоизточна Англия. Е, знаете го – там е „границата“ с Франция – заради тунела под Ламанша. Там на проливът Па дьо Кале издига величествена снага Dover Castle. Замъкът Дувър е наричан „ключът към Англия“.

Пак в Кент се намира и замъкът Сисингхърст с великолепната „градина на Англия“, създадена от Виктория (Вита) Саквил-Уест и нейния съпруг Харолд Никълсън. Виктория (Вита) е част от кръга Блумсбъри – общност на британски интелекту­алци. В този кръг се въртят сестрите Вирджиния Улф (писателка) и Ванеса Бел (художничка), техни­те братя Тоби Стивън и Ейдриън Стивън, писа­телите Ленард Сидни Улф (съпруг на Вирджиния), Катрин Мансфийлд и Джералд Бренън, изкуствове­дите Роджър Фрай и Клайв Бел (съпруг на Ванеса), синологът Артър Уейли, биографът Литън Стрейчи, художниците Дора Карингтън и Дънкан Грант, литературният критик Дезмънд Макарти, философите Бертран Ръсел и Лудвиг Витгенщайн, икономистът Джон Мейнард Кейнс, романистът и есеист Едуард Морган Форстър. Всички те се про­тивопоставят на лицемерието и се обявяват за свобода и независимост в живота и изкуството.

Градината на замъка Сисингхърст