Петрус Христос не е грък, нито е далечен родственик на Христос. Той е художник за който се знае малко, но достатъчно. Когато някой критик иска да изтъкне колко е начетен той употребява чужди фрази и изрази. Една от тях е: Trompe – l’oeil (на френски може да се преведе като „заблуда на окото”), Всъщност това е техника на изкуството, която използва реалистични изображения, за да създаде оптичната илюзия, че изобразените обекти съществуват в три измерения. 
Още древните гърци са “измислили” този начин на рисуване, за да покажат какво е перспектива – например на стена са били рисувани прозорци и онова, което се “вижда” през тях – така стаята придобива по-големи размери и дълбочина. След Ренесанса, че чак до наши дни тази “техника” може да бъде видяна в различни художници и архитекти – от “Театро Олимпико” до Дали и Магрит.

* * *
Орденът на картузианците е основан през 1086 г. в Шартрьоз (на латински Cartusia, недалеч от Гренобъл във Франция. Основател е германският монах Бруно (1057 – 1101). Орденът дължи славата си обаче на един…ликьор. Името му е „Шартрьоз”. Петрус Христос рисува един монах – картузианец. Едно внимателно вглеждане в образа му може да ви внуши, че може да е позирал вдъхновен и от една-две чашки ликьор, поне така разсъждава един известен изкуствовед на музея “Ермитаж”. За доказателство той посочва мухата “кацнала” на рамката на картината долу. Феликс Тюлеман обаче е категоричен, че мухата е самостоятелно произведение на изкуството, своеобразна “визитна картичка” на художника. 
В крайна сметка осветлението е най-важната част в тази картина – отляво светлината е отразена, а отпред идва от друг източник – критиците тук са на едно мнение – вероятно на скрит прозорец. Но има и още – пропорциите на монаха са преувеличени – носът и очите са удължени. Въздействието е абсолютно и изглежда, че този монах е жив и ей сега ще стане от мястото си.

Игор Марковски
______

* * Музеят придобива тази картина през 1944г. По това време около главата на монаха има ореол. Той е премахнат, тъй като е доказано, че е дорисуван върху оригиналната творба много по-късно…

* * *Списание “АРТизанин” ще се опита да Ви предложи един друг поглед към Културата и Изкуството в България – без ореол, с подходяща светлина, с малка подправка от “Trompe – l’oeil“ и доказано с рецептата на един истински ликьор скрита упорито през годините на тихото безвремие…

… и не убивайте мухата…
_______

* В момента творбата се намира в Музея на изкуството “Метрополитън” в Ню Йорк на Пето авеню и можете да попитате на информация, телефонът е: +1 (212) 731-1498.
Рисувана е през 1446г, маслени бои върху дърво, размери 29.2 х 21.6 cm.
Никой не знае как се е казвал този монах.
** Името на творбата е “Christus carthusian”
*** А пък АРТизаните са хора, които се занимават с изкуство, занаятчии в тази област, но и специалисти. Така казва чичо Гугъл.

…Ятаците сте Вие…