Автор: Даниел Ненчев

Даниел Ненчев е завършил българска филология и журналистика за електронни медии в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи по двете си специалности за различни медии като сценарист, водещ, редактор и автор. Масово видима работата му става в периода 2010–2015, когато е водещ на „Денят започва с култура” по БНТ 1. Даниел Ненчев вярва в смисъла да бъдат осветлявани достиженията на личностите и групите, за които с висока степен на вероятност може да се твърди, че създават изкуство. Тази своя дейност той счита за особено важна в разединено общество като българското, където изкуството има потенциала да събира хората за разговор.

СВЕТОВНИЯТ ЦИГУЛАР ЗА МУЗИКАТА И СЪБИРАНЕТО НА КУЛТУРИ

Васко Василев е името на музикален тайфун, кой­то завихря около себе си фламенко енергията на Пако Де Лусия, танго страстта на Астор Пиацола, богаството на годишните времена на Вивалди, вдъхновението от Па­ганини, филмовата емоция на Енио Мориконе, силата на съвременната поп музика от Стинг и LP и електрическия гръм на AC/DC. Или пък различни други подобни комбина­ции, но винаги с основа класическата музика.

Васко Василев е един от най-успешните български музиканти за всички времена.

Чрез своя виртуозен талант и майсторство Васко се свързва и работи с други световни артисти като Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас, Майкъл Джексън, Стинг и Мадона, Чамбао, Ирейжър и Рони Ууд от Ролинг Стоунс. И редица други.

Васко Василев учи в Московската консерватория при Майя Самуиловна Глезарова, а и при Ифра Нийман и Феликс Андриевски в Лондон, в Royal Collеge of Music в Лондон, в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

През 1987 печели престижния конкурс Жак Тибо в Париж, Франция, а на следващата година побеждава и в Карл Флеш – Лондон и печели първо място в състезанието между четирите Висши музикални университета в Англия – Кралския колеж, Кралската академия, Тринити Колидж ъф Мюзик и Гилдхол. Печели и много награди от Кралския колеж, става техният „златен“ ученик. 18-годишен Васко Василев печели приза Николо Паганини. Така става един от малкото музиканти в света, които имат право да сви­рят на цигулката на самия Паганини.

Първата му постоянна работа е назначението като „Супер солист“ на Лионската опера във Франция, когато е на 21 години. През 1993 се връща в Лондон и на 23 ста­ва най-младият концертмайстор на Кралската опера на Великобритания, където работи и днес. Артистичен ди­ректор е на солистите на Ковънт Гардън. Лидер на форма­цията му от изключителни инструменталисти – Лауреат. През годините е концертмайстор и на различни музикал­ни проекти на Лондонския симфоничен оркестър или пък Лондонската филхармония. Изнасял е концерти в над 20 държави по света. Васко свири Либертанго за изпълнения­та на световните шампиони по фигурно пързаляне Албе­на Денкова и Максим Стависки. Работил е по саундрака на Междузвездни войни. Преподава в Royal Collеge of Music в Лондон, Англия, а и в Консерваторията в Касейон, Испания.

Разговарям с Васко няколко пъти през ноември 2018, преди и по време на турнето му в България. И докато се подготвя за 6-часово изпълнение на тетралогията на Ваг­нер и работи по последните две опери Зигфрид и Гибелта на боговете. Тази му работа завършва много напрегнат пе­риод за него в театъра на Кралската опера – Ковънт Гар­дън, където той участва в почти всички спектакли през сезона.

Васко Василев вярва в максимата на Ростропович, че „като излезеш на сцената, ти хвърляш въдица към публи­ката и трябва да успееш да хванеш сърцето на човек и да му го върнеш по-добро накрая“. И явно успява, защото е любимец на публиката в родната си страна. Васко е пър­вият инструменталист, заради когото хората запълват най-голямата зала в България – Арена Армеец.

Успехът на Васко най-вероятно обаче не е свързан само с музикалния му талант, обемащ различни музикал­ни територии и състояния. Тайфунът Васко всъщност е пречистващ и след него остават лекота, очарование, смях, светлина, радост, вдъхновение. Субстанциите на живота.