Автор: Юлия Тошева

ИЛИ (500-ТОННА) СКУЛПТУРА НА АБСОЛЮТНАТА СВОБОДА В ХАЙД ПАРК # КРИСТО&ЖАН-КЛОД # ЛОНДОН # МАСТАБА # 7506 БАРЕЛА # МАТЕ­РИЯТА НА СВОБОДАТА

7506 барела, плаващи в езерото Серпентайн в Хайд Парк. Това е кратко описание на новата художест­венo-архитектурна интервенция на Кристо и Жан-Клод, озаглавена „Мастаба“, която ще бъде из­ложена в езерото Серпентайн в Хайд Парк (Лондон) от 18 юни до 23 септември 2018. Временната скулп­тура, тежаща 500 тона и извисяваща се на 20 ме­тра над водата, е с дължина 40 метра и широчина 30 метра. За нейното конструиране са използвани 7506 барела, материал който присъства в прак­тиката на Кристо и Жан-Клод от 1958. Барелите, боядисани в червено, бяло, синьо и бледо лилаво, са поставени хоризонтално върху плаваща платфор­ма, направена от полиетиленови кубове с висока плътност. Плаващата архитектурна скулптура е вдъхновена от формата на древноегипетската „мастаба“, трапецовидна пейка от глина, датира­ща близо 7000 години преди Христос.

„Мастаба“ е първата публична инсталация на Кристо и Жан-Клод в Лондон, паралелно с която галерия Серпентайн представя изложба на про­изведения на двойката от 19 юни до 9 септем­ври 2018. В анонса на изложбата Кристо споделя: „Изложбата в галерия Серпентайн ще даде важен контекст за проекта „Мастаба“ в Хайд Парк (Лондон), който ще бъде част от езерото Серпентайн и заоби­калящата го среда за няколко месеца тази година.“.