НА МЕН МИ Е ИНТЕРЕСНО КИНОТО КАТО ИЗРАЗ НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ, НА НЯКАКВА КАМЕРНОСТ, ЧЕСТО НАЛОЖЕНА ОТ НИСКИТЕ БЮДЖЕТИ.

ЯСЕН ГРИГОРОВ Е РОДЕН НА 16 ЮЛИ 1974 Г. ПЪРВИТЕ СИ СЕДЕМ ГОДИНИ ЖИВЕЕ В МАРОКО, КЪДЕТО БАЩА МУ Е НА РАБОТА. СЛЕД ТОВА ЗАВЪРШВА ФРЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ В СОФИЯ, УЧИ „КОМИКСИ И РАЗКАЗВАТЕЛНИ ИЗКУСТВА“ В АКАДЕМИЯТА ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА В АНГУЛЕМ, ФРАНЦИЯ И „ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ“ В ЖЕНЕВА, ШВЕЙЦАРИЯ. ДИПЛОМИРА СЕ В НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ КАТО ИЛЮСТРАТОР И ЗАПОЧВА РАБОТА В РЕКЛАМАТА.

СЛЕД ГОДИНИ КАТО РЕЖИСЬОР НА РЕКЛАМИ СПЕЦИАЛИЗИРА КИНОРЕЖИСУРА ПРИ ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ В НАТФИЗ И СЪЗДАВА ПЪРВИЯ СИ ФИЛМ „ДЪРВЕНОТО ЕЗЕРО“, ЕКСТРЕМЕН ЕКСПЕРИМЕНТ.

СЛЕДВА ВТОРИ ФИЛМ – „МАЛЪК-ГОЛЯМ“, МОКУМЕНТАРИ С УЧАСТИЕТО НА ПЕВИЦАТА ДЕСИ СЛАВА, КОЙТО ПОЛУЧАВА НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯ „КРИТИКА“ НА СБФД НА ФЕСТИВАЛА „ЗЛАТНА РОЗА“. ПАРАЛЕЛНО ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ КАТО ИЛЮСТРАТОР, ИМА ИЗДАДЕНИ НАД 100 КНИГИ В ЧУЖБИНА И ДЕСЕТИНА У НАС.

КОГАТО Е НА 27 ГОДИНИ ПОЛУЧАВА СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ В КАТЕГОРИЯ „ФИКЦИЯ“ ЗА ИЛЮСТРАЦИИТЕ СИ КЪМ КНИГАТА „ПРИРОДНИ СЛУЧКИ“ НА ЖУЛ РЕНАР („HISTOIRES NATURELLES“, 2001, ED. LA JOIE DE LIRE, GENEVE) НА ПАНАИРА НА ДЕТСКАТА КНИГА В БОЛОНЯ, КОЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНA OЦЕНКА И ГО ЛЕГИТИМИРА КАТО ПРИЗНАТ АВТОР – ЕДИНСТВЕН У НАС В ПО-НОВО ВРЕМЕ.

ТОКУ-ЩО ЗАВЪРШИ „ЛИЛИ РИБКАТА“ – СЕМЕЕН ФИЛМ ПРИКАЗКА, С УЧАСТИЕТО НА НЯКОИ ОТ НАЙ- ЛЮБИМИТЕ И ТАЛАНТЛИВИ БЪЛГАРСКИ АКТЬОРИ. ПО ТОЗИ ПОВОД Е И РАЗГОВОРЪТ МУ С ИРИНА КАНУШЕВА. СЦЕНАРИИТЕ НА ВСИЧКИТЕ МУ ФИЛМИ СА НЕГОВИ, ЗАЩОТО, КАКТО КАЗВА: „ФИЛМИТЕ МИ – ТОВА СЪМ АЗ“.