Автор: Лиза Василева

От края на миналата година една световна тенденция си пробива път в България. Шведската компания Storytel, която предлага платформа за аудиокниги на оригинални езици на три континента, вече е и у нас.

Услугата на Storytel е мобилно приложение, подобно на Net­flix и Spotify, което сваляте на телефона си и което срещу месечен абонамент ви дава достъп до цялото си съдържание от над 400 български и повече от 50 000английски заглавия. В приложението ще откриете както родна и чужда класика, така и съвременни автори и „горещи“ заглавия, прочетени от утвърдени актьори.

Защо аудиокнигите са модерни? Има ли опасност те да ударят традиционния издателски бизнес? Кои са слушателите на този формат? На тези въпроси отговаря регионалният директор на Storytel за България Лиза Василева.

Аудиокнигите са най-сериозният тренд в издателския бизнес. Защо? Какво доведе до техния бум?

Аудиокнигата дава още един канал на авторите, за да достигнат до нова аудитория. В днешното ни пренаситено от комуникация ежедневие, аудиоформатът дава възможност да си откраднем мал­ко време за себе си и да се насладим на качест­вена история, разказана от любим глас, докато пътуваме към работа или докато спортуваме на­пример. Статистиката в цял свят показва ръст на консумацията на дигиталното съдържание – му­зика, филми, видео също и адуио. За последните 6 години в Швеция например издателският бизнес е в силен ръст, благодарение на аудиоформата. Основа за този възход даде масовият достъп до смарт телефони и качествена интернет връзка.

Нашата амбиция е да вдъхновим хората на вся­ка възраст да преоткрият света на историите и да направим света по-емпатичен и творчески със страхотни истории за споделяне по всяко време и навсякъде.

Има ли причина традиционните издатели да се притесняват от възхода на аудиокни­гите? Ще „изядат“ ли слушалките книжка­та?

Много силно вярвам, че различните формати мо­гат и ще съществуват заедно, просто защото и двете форми са необходими. Това, което се пов­таря в света,