Новият брой на списание „Артизанин“ е посветен на Азия и източната култура. Повече по темата научаваме от гостите ни в студиото доц. Андроника Мартонова и проф. д-р Александър Илиев.

Доц. Андроника Мартонова отбелязва, че двамата са се „потопили дълбоко в този безкраен океан“ /на азиатската кулутура/, плуват и откриват все още необятно пространства“.

„…Защото Азия е толкова голяма и предлага толкова много изкушения и пред изследователи, и пред практиците и като преподаватели се стараем цялото това изкушение на този огромен океан да го предадем. Моят досег минава през киното и през визуалната култура, като последната ми страст определено е един поглед върху по-старото кино, даже немия период… Всъщност това е засегнато в самата моя статия в „Артизани“. Ние много често обръщаме страшно много внимание на съвременността и пропускаме онези процеси, които формират тази съвременност.“

Доц. Мартонова е на мнение, че за българското културно пространство е важно да се знаят връзките между България и Азия в историческа перспектива.

Според проф. Александър Илиев понятията в Азия са едновременно и сложни, и прости.

„Прости са, когато ти ги представя добър учител оттам и той те въвежда… Когато четем обаче богослужебна литература или литература, свързана с високите категории, тя винаги е сложна, заплетена, съдържа много загадки… Моята задача беше, лично, да приближа това нещо до съвременния зрител и да му кажа по някакъв начин, че това не е една непозната земя, че връзките между Азия и Европа съществуват отдавна, течението изток – запад винаги е било то изтока към запада, тъй като всички ние сме деца на Азия – антропологично, езиково, културно… и потапяйки се в азиатската култура, ние разбираме, че сме само до глезените, а нататък има и „мариански падини“.

Вижте повече за списанието във видеото.