Оперната звезда Александрина Пендачанска написа на страницата си във фейсбук следното:

Скъпи приятели!
Първо да споделя, че животът извън и без ФБ е прекрасен и горещо го препоръчвам! Нямате представа какво си причиняваме тук, колко по-добре се заживява, че и по-свободен и добър човек става, когато се махне!
И бързо по темата, защото нямам търпение отново да затворя всичко тук:
Наскоро турнето, с което отбелязах 30 годишнината от началото на кариера ми, бе номинирано (не знам как стават тези неща и благодаря) от Площад Славейков за Културно събитие на годината.
След това бях номинирана за не знам кой пореден път (поне между 10 и 20) за Музикант на годината, за което също благодаря!
Моят любим мъж Найо и моята любима учителка, менторка, самата тя забележителна пианистка и леля Антонина правят абсолютно всичко възможно, агитират, пишат постове, само и само моя милост да спечели! Няма какво друго да кажа, освен БЛАГОДАРЯ ВИ, скъпи, любими, обични мои, най-скъпи хора!
В процеса на цялата тази надпревара установих няколко неща:
Първо, че всички електронни гласувания, освен ако не са регулирани от предварителна регистрация чрез потвърждение на имейла, както наскоро Да, България проведе предварителните си избори, са манипулируеми, ирелевантни и подлежащи на измама. Оказа се, че има начини да се гласува многократно – и чрез фалшиви IP адреси, и чрез различни провайдери, wifi и т.н. Което в крайна сметка обезсмисля, ама напълно обезсмисля каквото и да е гласуване и състезание!
Със сигурност големият обем гласували е истински, хората си правят труда, отделят от времето си и автентично подкрепят предпочитания артист. Това не може да се отрече и всички трябва да сме благодарни за тяхното усилие!
Въпреки това манипулациите са възможни, видях и ми показаха как това става, и ако аз, оперната певица го разбрах, може да го разбере всеки.
Така! С това не искам да подценя честта, която ми е указана, нито победите на музикантите, които са печелили – голямата част от тях са артисти, които заслужават, които познавам и ценя високо, нито искам да подценя усилието на хората, които се опитват чрез такива анкети да развиват и раздвижват българката култура! Но има още какво да се направи, за да се подсигури сигурността и гарантира честността за постигане на крайния резултат.
Сега нито победата, нито загубата са истински! Въпросът дори не стига до това кой има повече роднини и приятели и дали ги е мобилизирал (също абсурдно условие за да изберем най-добрия сред нас!), а до това дали и доколко е наясно със съвременната, комуникационна техника. Според мен цялата система е компрометирана и победата, и загубата са еднакво незначещи нищо!
Второто нещо, което разбрах и то за мен беше по-важното, е, че на този етап от живота ми, след всичко, което е минало през гласа, главата и сърцето ми, вече нямам нужда от никакви състезания! Нито ми се състезава с хората, които уважавам и ценя, които са на моето или по-високо ниво, нито с тези, които не са!
Тези външни признания са необходими за младия човек – за да натрупа необходимия опит, самочувствие, горчилка, победи и разочарования – съставките, необходими за узряването на артиста. Идва един ден обаче, в който нищо, идващо от вън, не може да допринесе или отнеме най-важното – да знаеш кой си. Днес нито критиката ме разстройва, нито признанието ме радва както преди.
Единственото важно за мен днес остава вътрешното ми удовлетворение или яд, в зависимост от МОЕТО усещане дали съм си свършила добре работата или не и най-великото, най-важното и единственото истинско признание – публиката, обичта и връзката между сцената и притаения дъх в залата!
Тя не може да ми бъде създадена или отнета от никаква номинация, гласуване, награда, медал, ваза и значка!
Именно заради това изтеглям номинацията си от тазгодишното и всички следващи издания на Музикант на годината, както и категорично забранявам и отказвам името ми да бъде включвано, добавяно, номинирано и т.н. във всякакви класации, надпревари, състезания, гласувания, допитвания и пр. в сферата на музиката, културата и извън нея!
На всички, дали своя глас, желание, усилие, време и помощ за да ме видят победител в това или което и да е състезание – благодаря ви с цялата си обич! Благодаря ви от дъното на душата си, която ще ви разкривам и отдавам всеки път в оставащите ми години на сцената, където най-истинското за мен признание го давате вие и единственият възможен победител е изкуството!
❤️